Alphonse Maria Mucha (1860-1939)

Alphonse Maria Mucha (1860. július 24. – 1939. Július 14.): az Art Nouveau (Új Művészet) egyik legjelentősebb képviselője, akit leginkább festményei és dekoráció tettek híressé.

Alphonse Mucha az Osztrák-Magyar Monarchia által fémjelzett korszak szülötte volt, 1860-ban látta meg a napvilágot egy Brno melletti városkában, amely a mai Cseh Köztársaság déli részén található Morvaországban. Tanulmányait Brno-ban kezdte és gyermekkorát végigkíséri a rajzolás iránti szerelme, pedig énekelésben is tehetségesnek bizonyult. Korán munkát vállal Csehországban, színházi dekorációkat fest, majd ezután Bécsbe távozik és felveszi őt munkatársai körébe egy színházi dekorációkkal foglalkozó, vezető bécsi vállalkozás. Mikor egy tűz 1881-ben tönkreteszi munkaadóját, visszatér Morvaországba és ott készíti tovább dekorációit és festményeit.

1887-ben Franciaországba vonzották a sehol máshol fel nem lelhető kilátások művészi ambícióinak beteljesítésére, beiratkozott több jó nevű művészeti intézménybe, mindeközben magazinok illusztrálásával kereste meg a kenyerét. Párizsban pályafutását Sarah Bernardt egyengette és a tehetsége és a befolyásos támogató együtt tette őt a korszak egyik legismertebb plakáttervezőjévé. Mucha a századforduló jellegzetes Art Nouveau irányzatának képviselője volt, aminek olyan ismert alkotók voltak a legjellegzetesebb képviselői, mint az osztrák Gustav Klimt vagy a francia Henri de Touluose-Lautrec.  Munkáiban a formagazdagságot vegyíti a tekergő ornamentikákkal, növényi motívumokkal. Szellemisége friss és üde színfolt kora merev konvenciókkal tűzdelt társadalmának tükrében. 1906 és 1910 között többször ellátogatott az Egyesült Államokba, és őt kérték fel a Cseh Nemzeti Színház díszletének és dekorációnak elkészítésére.

Az Első Világháború befejeződése után visszatért hazájába – az akkor frissen függetlenné vált Csehszlovákiába – és talán műveivel a kor szláv művészetére a legnagyobb hatással bírt, mert képeiben kombinálta az Art Nouveau stílusjegyeit a nemzeti témákkal. Sőt, tervezett bélyegeket és bankjegyeket is hazája számára. Több év munkájával megalkotta a szláv népek történetét bemutató festményeit, melyet 1928-ban odaajándékozott Prága városának. Sokoldalúságát bizonyítja az általa tervezett számtalan ékszer, reklám-poszter, épület belső, szobor és színházi díszlet is. Ezen túl kísérletezett művészi betűtípusok készítésével és a Kalligráfia rejtelmeibe is belekóstolt.

Mucha az elsők közé tartozott, akit Csehország német megszállása után a Gestapo letartóztatott, kérésére otthoni őrizetbe helyezték át, de a megpróbáltatások miatt megrendült az egészségi állapota és 1939 július 14-én Prágában elhunyt. Annak ellenére, hogy a nácik kijárási tilalmat rendeltek el, több mint százezren kísérték utolsó útjára el a művészt. A Prágában található Mucha múzeumban a festő jelentős alkotásai láthatók.

DNO.HUAlphonse Maria Mucha (1860-1939)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük